محمد خاتمی، رئیسجمهوری دولت اصلاحات
رئیسجمهوری دولت اصلاحات با انتقاد از فضای فرهنگی ایران به ویژه افزایش فشار بر هنرمندان، ناشران، روزنامهنگاران و برخورد «نامناسب» در دانشگاهها گفته است «اینکه هر چیزی رنگ امنیتی بگیرد و ممنوع شود غلط است.»به گزارش وبسایت رسمی محمد خاتمی، او روز شنبه، ۲۱ مرداد در دیدار با جمعی از اصحاب رسانه به مناسبت روز خبرنگار گفته است روزنامهها از طریق «بعضی تشکیلات» دچار محدودیت میشوند و با این وضعیت اصلا بهتر است در همه رسانهها را ببندند.
آقای خاتمی فضای فرهنگی و دانشگاهی ایران را «نامطلوب» توصیف کرده و افزوده است حتی در زمان ریاستجمهوری او نیز «گاه مسائل حادی پیش میآمد که از جنبههای امنیتی میبایست محدودیتهایی ایجاد شود.»
او توضیح داده است که اما این اقدام در دولت او خیلی محترمانه از طریق دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی یا وزارت ارشاد پیگیری میشد و در اغلب موارد از مسئولان روزنامهها و رسانهها با توضیح نوعی اقناع پدید میآمد و رسانهها هم مراعات میکردند.
هفته گذشته نیز، اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفته بود که جامعه مطبوعات غیردولتی ایران «با مشکلات عدیده مالی، حقوقی، امکانات و فشار روبهرو است».
فشار بر روزنامهنگاران و مطبوعات در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد بهویژه پس از انتخابات ریاست جمهوری دوره گذشته بیشتر شده و دهها نشریه تذکر گرفته یا توقیف شدهاند و بسیاری از روزنامهنگاران زندانی شدند.
آقای خاتمی گفته است که حتی اگر روزنامهنگاران، هنرمندان و ناشران از گلوگاهها و فیلترها بگذرند معلوم نیست که با فشارهای بعدی بتوانند با امنیت کارشان را بکنند، مانند «برخوردی که با یک نهاد مردمی مثل خانه سینما شد.»
در دولت اصولگرای محمود احمدینژاد، سینمای ایران با افزایش معضل توقیف یا ممیزی فیلمهای ساخته شده روبهرو بوده و از چندی پیش نیز فعالیتهای خانه سینما که مهمترین نهاد هنرمندان این عرصه است، توسط وزارت ارشاد به حالت تعلیق درآمده است.
رئیسجمهوری پیشین ایران همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به فضای «نامطلوب» و «برخورد نامناسب» در دانشگاهها اشاره کرده است. به تازگی علاوه بر تفکیک جنسیتی در برخی دانشگاهها، پذیرش دختران را در ۷۷ رشته ممنوع اعلام شده است.
خاتمی: تاسفبرانگیز است که بگویند زندانی سیاسی نداریم
محمد خاتمی در دیدار خود با اصحاب رسانه، از اینکه برخی مسئولان گفتهاند «زندانی سیاسی در ایران وجود ندارد» ابراز تاسف کرده و خواستار آزادی آنها شده است.
به گفته او، «فعال سیاسی تافته جدابافته نیست که بگوییم اگر تخلف کرد با او برخورد نشود، ولی قانون اساسی برای خبرنگار و فعال سیاسی» باید دادگاه صالحه با حضور هیئت منصفهای که واقعا نماینده افکار عمومی باشد، تشکیل دهد.
چندی پیش، رئیس سازمان زندانها گفته بود که در ایران زندانی سیاسی وجود ندارد و افرادی که خود را زندانی سیاسی میدانند، «زندانیهای امنیتی هستند» و این در حالی است که جرم سیاسی هنوز در قوانین ایران تعریف نشده است.
به گفته آقای خاتمی، حکومت اگر فضا را باز کند و به جای نگاه به گذشته به آینده بنگرد، کدورتها رفع میشود و البته آزادی زندانیان سیاسی و رفع حصر و حبسها گام مهمی در این زمینه است ببینید چه فضای مناسبی خواهد شد.
او تا کنون بارها به ویژه پس از انتخابات مناقشهبرانگیز ریاستجمهوری دوره دهم از نظام و دولت جمهوری اسلامی خواسته است که حصرها و حبسها پایان یابد.
اما طی سه سال گذشته، شمار زیادی از فعالان سیاسی و روزنامهنگاران بازداشت و با محکومیتهای سنگینی مواجه شدند و برخی از آنها همچنان در زندانها به سر میبرند که انتقاد شدید سازمانهای حقوقبشری را در پی داشته است.
«باید فشاهار از مرد برداشته شود ولو جناح ما روی کار باشد یا نباشد»
رئیسجمهوری دولتهای هفتم و هشتم در ایران با اشاره به شرایط اقتصادی کنونی گفته است: ما بر این باوریم که وضع خوب نیست و این در حالی است که با در آمد نفت باید شاهد پیشرفتهای سریع و همه جانبه و کم شدن مشکلات مردم باشیم.
به گفته او، در برنامه چهارم پیشبینی نرخ تورم یک رقمی و بیکاری یک رقمی شده بود که کاملا قابل دسترس بود، در حالی که کل بودجه ارزی حدود ۲۰ میلیارد دلار در سال بود اما امروز خیلی بیش از کل بودجه ارزی ما وارادات کشور است.
آقای خاتمی افزوده است که اگر گرانی و تورم وجود دارد و به تولید لطمه خورده، باید به این امور در کنار مسائل سیاسی پرداخته شود تا فشارها از روی مردم برداشته شود «ولو اینکه جناحی که ما منتسب به آن هستیم روی کار نباشد و نیاید.»
رئیسجمهوری پیشین ایران در بخش دیگری از سخنان خود هشدار داده است: «اگر جوان ما از جمهوری اسلامی زده شود مایه تأسف است، اما کم کم احساس میشود بسیاری از جوانان از اسلام و ایران هم دارند زده میشوند و ایرانی بودن و مسلمان بودن و شرقی بودن هم در بخشهایی از جامعه مورد تردید قرار گرفته است.»
وضعیت اقتصادی ایران در پی تحریمهای شدید بینالمللی برای توقف برنامههای اتمی این کشور، دچار نوسان شده و از جمله قیمت مواد غذایی در ایران با توجه به کاهش ارزش پول ملی و افزایش تورم رو به افزایش است.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen