علی اخوان پور:
اگر آدم کشی کار بدی است، چرا باید دادگاه و حکومت چنین کار کثیفی را انجام دهد؟!
و اما بعد:
کشتن یک انسان، جرم بزرگی است، و شاید بزرگتر از این جرم وجود نداشته باشد. اعلامیه جهانی حقوق بشر، در ماده سوم خود، حق زندگی انسان ها را به صراحت محفوظ می داند و آنرا تضمین می کند.
چرا این مطالب را می نویسم؟!
واقعیت این است که عنصر نیت و قصد قبلی در جرم قتل، اهمیت بسیار زیادی دارد. اهمیت آن تا آنجا است که در قتل غیر عمد و در یک نظام قضایی عادلانه مانند آمریکا، فرد قاتل ممکن است در فاصله دو یا سه سال، از زندان آزاد شود، اما اگر قتل عمد باشد، حداقل مجازات، بیست و پنج سال زندان است. (در زیر، توضیحات لازمه ارایه شده است)
تفاوت بسیاری است بین اینکه یک نفر با قصد قبلی، به کشتن یک انسان اقدام کند، یا اینکه در طی یک حادثه و بدون اینکه قصد گرفتن جان انسان دیگری را داشته باشد، انسانی را بکشد.
حال سوال من این است:
اگر قصد قبلی، این همه اهمیت دارد، و بنیان اصلی جرم را تشکیل می دهد، چگونه است که یک دادگاه و یک حکومت، با قصد قبلی، و در طی یک پروسه چند ماهه، تصمیم می گیرد که جان یک انسان را بگیرد؟!
مگر نه اینکه جرم آن قاتل، کشتن یک انسان از روی عمد بوده؟! چرا باید یک دولت و یک دادگاه، خود به جرم مشابهی دست بزند و کار مشابهی انجام دهد!؟
لطفا نفرمایید که مجازات اعدام، قاتلین را می ترساند و آنها دست به آدم کشی نمی زنند!! چون:
الف) هیچ یک از قاتلین تا کنون نگفته که چون مثلا در انگلیس، مجازات اعدام نبوده، لذا پیش خود گفته که حالا چون مجازات نیست، من می روم و یکی را می کشم!!
ب) تعداد قتل های رخ داده، در جوامعی که مجازات اعدام وجود دارد، بسیار بیشتر است!!
ج) اصولا خود اینکه دادگاه، آدمی را می کشد، قباحت آدم کشتن را می شکند و کشتن یک انسان را عادی جلوه می دهد!
د) آیا کشتن یک انسان، فرد قربانی را باز می گرداند؟! اصولا چه سودی دارد؟! آیا اینکه دل خانواده قربانی خنک (!) می شود، و جگرشان حال می آید(!)، دلیل می شود که یک دادگاه و حکومت، دست به آدم کشی بزنند؟!
بررسی انواع قتل و اهمیت عنصر نیت و قصد قبلی: / ما دو نوع قتل داریم، قتل عمد و قتل غیر عمد.
نوع اول، قتل غیر عمد:
قتل غیر عمد به قتلی گفته می شود که فرد، بدون اینکه قصد کشتن کسی را داشته باشد، انسانی را بکشد، و در
سامانه قضایی غرب، به آن Manslaughter گفته می شود. البته مجازات قتل غیر عمد در هر کشوری متفاوت است، اما مثلا در آمریکا، بین چهار تا چهارده سال زندان است و زندانی پس از گذراندن نیمی از مدت زندان، آزاد می شود.
حتی قتل غیر عمد نیز در نظام قضایی غرب، بر چند گونه است، نوع اول قتل غیر عمد را voluntary manslaughter می خوانند، که در این نوع، شخص متهم، قصد آسیب رساندن به قربانی را داشته، اما قصد کشتن او را نداشته است، و چون مثلا درگیری بالاگرفته، او را کشته است. با توجه به اینکه فرد، قصد و نیت کشتن را نداشته، لذا، اتهام او را قتل عمد نمی دانند.
اما در نوع دوم قتل غیر عمد، که Invluntary manslaughter خوانده می شود، متهم اصولا قصد و نیتی حتی برای آسیب رساندن نداشته است، و مثلا در طی یک کار خلاف دیگر، چنین جرمی مرتکب شده است.
نوع دوم، قتل عمد:
قتل عمدی به قتلی گفته می شود که شخص با قصد قبلی، اقدام به کشتن انسان دیگری می کند. این نوع قتل را
قتل عمد و با قصد قبلی می خوانند و در نظام قضایی غربی، به آن Murder گفته می شود.
نگاهی به نظام قضایی ایران:
در نظام قضایی ایران، قتل غیر عمد مثلا به قتلی گفته می شود که صرفا ناشی از حادثه بوده باشد و اصولا فرد قاتل، هیچ تصمیمی برای کشتن انسان دیگر نداشته باشد، اما در نظام قضایی غرب، قتل غیر عمد، بازه گسترده تری را می پوشاند.
مثلا در ایران، اگر یک نفر چاقو بردارد و برای چاقو زدن به یک نفر دیگر اقدام کند، ولی قصد کشتن از قبل نداشته باشد، باز نیز اقدام او را قتل عمد می دانند و مجازات اعدام برای او در نظر می گیرند.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen